Etablering og drift af biogasanlæg

Tringuiden henvender sig til kommende opstillere og ejere af biogasanlæg og kan give overblik over processen for etablering og drift. De enkelte procestrin er kort beskrevet, men det er muligt at læse mere om, hvad de enkeltvis indebærer længere nede på siden. For hvert trin er anført, hvilke tilladelser det vil være relevant at ansøge, hvordan man søger tilladelserne, og hvor det er muligt at få mere information/vejledning.

 

Sidst opdateret: 04-10-2024

Oversigten er relevant for mellemstore biogasanlæg (anlæg, der modtager mere end 100 ton biomasse/dag).

trin 0 - INDLEDENDE OVERVEJELSER

INDLEDENDE OVERVEJELSER

Ved projektopstart kan det være en god idé at orientere sig i forhold til gassystemet, aftagere, eventuelle muligheder for tilskud mv. for sit kommende biogasanlæg

trin 1 - PLANGRUNDLAG

Ved etablering af biogasanlæg kræves gyldigt plangrundlag (kommune- og lokalplan). Der skal i nogle tilfælde igangsættes en planproces.

data.trinliste_item_billede_alt_tekst

trin 2 - TILLADELSESPROCES

Tilladelsesproces

Tilladelsesprocessen omfatter de relevante myndighedstilladelser. Ansøgninger om tilladelser, som indgår i tilladelsesprocessen, kan indleveres samtidig.

trin 3 - NETTILSLUTNINGSAFTALE

Før et anlæg kan overgå til drift, skal aftaler om tilslutning til elnet og/eller gassystemet være på plads.

data.trinliste_item_billede_alt_tekst

trin 4 - IBRUGTAGNING

Ibrugtagning

Der skal blandt andet indhentes ibrugtagningstilladelse, som opfølgning på byggetilladelse, før anlægget kan sættes i drift.

trin 5 - DRIFT OG NEDTAGNING

Anlægsejer skal årligt indberette opgørelse over afgasset biomasse samt modtaget kvælstofholdig gødning. Nedtagning af anlæg skal anmeldes til Energistyrelsen og kommunen. 

data.trinliste_item_billede_alt_tekst

Tringuide

INDLEDENDE OVERVEJELSER TRIN 0 - INDLEDENDE OVERVEJELSER

Hvis biogassen opgraderes og indføres i gassystemet, har Energinet mulighed for at udstede en oprindelsesgaranti, som man som biogasproducent kan sælge på markedsvilkår.

VEJLEDNING

Energinet om certifikater på biogas fra gasnettet.  

Plangrundlag TRIN 1 - PLANGRUNDLAG

Et biogasanlæg kan kræve justering af gældende kommuneplan samt udarbejdelse af en lokalplan. Det er kommunen, der vurderer om biogasanlægget udløser lokalplanpligten.

Hvis projektet kræver nyt eller opdateret plangrundlag, kan kommunen i dialog med opstiller udarbejde dette. Ofte udarbejdes nyt plangrundlag sideløbende med miljøkonsekvensrapport.  

VEJLEDNING

Gældende planer 

Generel information om plangrundlag 

Tilladelsesproces TRIN 2 - TILLADELSESPROCES

Følgende tilladelser skal indhentes af opstiller af et nyt biogasanlæg:

  • TILLADELSE EFTER MILJØVURDERINGSLOVEN

Hvis et biogasanlæg modtager mere end 100 tons biomasse om dagen, skal der ifølge miljøvurderingsloven altid foretages en miljøvurdering. For projekter af mindre karakter, som modtager mindre end 100 tons pr. dag, skal der gennemføres en screening efter miljøvurderingsloven, hvor det vurderes om projektet skal gennemgå en miljøvurdering med udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport.

Projektejer (bygherre) står for at udarbejde miljøkonsekvensrapporten. Heri vil projektets miljøpåvirkninger blive beskrevet og vurderet, og miljømyndigheden kan på baggrund af rapporten, høringssvar mv. træffe afgørelse i sagen, herunder udstede en tilladelse efter miljøvurderingsloven..

REGLER
Bekendtgørelse om anvendelse af regler i bekendtgørelse om kontaktpunkt, VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE på tilladelser efter Miljøministeriets regler 

Miljøvurderingsloven  

Miljøvurderingsbekendtgørelsen  

ANSØG
Ansøg projektet via Byg og Miljø  

VEJLEDNING
Om miljøvurderinger  

Vejledning om miljøvurdering af konkrete projekter  

  • MILJØGODKENDELSE OG AFLEDNING AF SPILDEVAND

Biogasanlæg med en kapacitet over 30 tons biomasse pr. dag er omfattet af Miljøbeskyttelsesloven og kræver en miljøgodkendelse.

Afledning af spildevand fra biogasanlæg kræver separat tilladelse i form af tilslutningstilladelse, hvis afledningen sker til spildevandsanlæg ejet af et spildevandsforsyningsselskab omfattet af vandsektorloven. Udledes spildevand til recipient indgår tilladelse hertil i miljøgodkendelsen. Hvis spildevand skal udledes til recipient eller afledes gennem tilslutning til spildevandsanlæg tilhørende et spildevandsforsyningsselskab ansøges om dette i henhold til Miljøbeskyttelsesloven, godkendelsesbekendtgørelsen og spildevandsbekendtgørelsen. Kommunen behandler både ansøgning om miljøgodkendelse og tilladelse til afledning af spildevand til spildevandsforsyningsselskabets spildevandsanlæg (tilslutningstilladelse).

En miljøgodkendelse er uden udløbsdato medmindre andet følger af godkendelsen. Der er godkendelsespligt ved ændringer og udvidelser af eksisterende biogasanlæg, når det medfører forøget forurening, eller hvis ændringen eller udvidelsen i sig selv er godkendelsespligtige.

Omfattet af risikobekendtgørelsen?

Hvis der skal oplagres mere end 10 tons biogas, vil biogasanlægget være omfattet af risikobekendtgørelsen og der skal foretages en anmeldelse til Miljøstyrelsen.

REGLER

Bekendtgørelse om anvendelse af regler i bekendtgørelse om kontaktpunkt, VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE på tilladelser efter Miljøministeriets regler  

Godkendelsesbekendtgørelsen 

Miljøbeskyttelsesloven 

Spildevandsbekendtgørelsen 

Risikobekendtgørelsen 

ANSØG

Ansøg via Byg og Miljø 

VEJLEDNING

Vejledning om miljøgodkendelse 

Spildevandsvejledningen 

Risikohåndbogen 

  • BYGGETILLADELSE

Efter bygningsreglementet kan der være krav om byggetilladelse til biogasanlæg. Det er kommunen, der vurderer, om anlægget kræver byggetilladelse eller ej.

Hvis et biogasanlæg kræver byggetilladelse, skal der ansøges herom ved kommunen.

Ved behandling af ansøgning om byggetilladelse, inddrager myndigheden en række informationer om anlæggets udformning og placering. Byggetilladelsen kan kun gives, hvis projektet ikke strider mod anden lovgivning eller på vilkår om, at der indhentes dispensationer fra disse forhold. Byggetilladelsen er gældende i et år fra udstedelse, hvilket betyder, at det arbejde, som er indeholdt i byggetilladelsen, skal være igangsat inden der er gået ét år.

Byggetilladelsen søges via portalen Byg og Miljø, og det er den kommune, hvor projektet ønskes gennemført, der behandler ansøgningen. 

REGLER

Byggeloven 

Bygningsreglementet 

ANSØG

Ansøg via Byg og Miljø 

VEJLEDNING

Om byggesagsbehandling efter BR18 

Særligt om BR18 og VE-anlæg 

  • ETABLERINGSTILLADELSE OG ELPRODUKTIONSBEVILLING

Et nyt, elproducerende biogasanlæg med en effekt på over 25 MW og derover (VE-anlæg) kræver ifølge elforsyningsloven en etableringstilladelse, før det kan etableres. En tilladelse er også nødvendig ved væsentlige ændringer i bestående anlæg over 25 MW. Er anlægget på 10 MW til og med 25 MW skal oplysninger om etableringen eller ændringen meddeles Energistyrelsen og Energinet.

Opstiller skal ansøge om tilladelse ved Energistyrelsen, som behandler tilladelsen efter de nærmere fastsatte regler herom i elproduktionsbekendtgørelsen. I forbindelse med myndighedsbehandling skal regler om nettilslutning, herunder RfG-forordningen, overholdes. 

Såfremt biogasanlægget producerer strøm svarende til en kapacitet på mere end 25 MW, skal der ansøges om elproduktionsbevilling. Dette kan også gælde for hybridanlæg, som samlet set har en kapacitet på mere end 25 MW og flere sammenkoblede anlæg. Hvorvidt det er tilfældet beror på en konkret vurdering. En bevilling bliver givet for en periode på mindst 20 år.

Når den samlede kapacitet ikke overstiger 25 MW, er der ikke krav om en elproduktionsbevilling.

Ansøgeren skal betale for omkostningerne til myndighedsbehandling forbundet med udstedelse af etableringstilladelse og elproduktionsbevilling jf. betalingsbekendtgørelsen .

REGLER

Elforsyningsloven 

Elproduktionsbekendtgørelsen 

ANSØG

Søges via ens@ens.dk   

VEJLEDNING

Om etableringstilladelsen  

Energistyrelsen om krav til nettilslutning 

Energinet om krav til nettilslutning 

Om elproduktionsbevilling 

Praksisnotat for elproduktionsbevillinger 

  • Øvrige tillladelser og dispensationer

Ud over de ovenstående typisk relevante tilladelser, som for elproducerende biogasanlæg er omfattet af en samlet tidsfrist, kan der for det enkelte projekt være behov for supplerende, specifikke tilladelser og dispensationer afhængig af projektets beliggenhed eller omgivelser, bl.a. i henhold til reglerne om skovbyggelinjer, strandbeskyttelseslinjer og sø- og åbeskyttelseslinjer, reglerne om fredskovspligtige arealer samt fortidsmindelinjer, kirkebyggelinjer og museumslovgivning. Disse og andre mulige projektspecifikke tilladelser og dispensationer er ikke omfattet af den samlede tidsfrist.

Sådanne forhold skal håndteres i samarbejde med den kommune, hvor projektet skal gennemføres.

Nettilslutningsaftale TRIN 3 - NETTILSLUTNINGSAFTALE

Elnet

Såfremt der er tale om et elproducerende biogasanlæg, skal anlægsejer indgå en nettilslutningsaftale med en netvirksomhed eller Energinet. Her aftales de tekniske og juridiske aspekter af anlægsejers fremtidige tilslutning.

Aftalen omfatter de nettilslutnings- og etableringsvilkår som anlægget vil skulle efterleve, og sætter rammerne for tilslutningen. Her vil bl.a. det fysiske tilslutningspunkt og ejergrænse blive anvist, og tekniske forhold som kortslutningsniveauer og elkvalitetskrav vil blive specificeret for det givne tilslutningspunkt. 

Inden et anlæg kan drives, vil der være en række aftaler, som skal på plads, såsom samarbejdsaftale og sammenkoblingsaftale, som dækker over de sikkerhedsmæssige aspekter og driften af anlægget og omkring anlægget. Ydermere skal anlægget have tildelt en række tilladelser, med henblik på, at det skal eftervises, at de el-tekniske krav er overholdt.

Tilslutning af opgraderingsanlæg til gassystemet

Hvis der er tale om et biogasanlæg, hvor gassen opgraderes til behørig kvalitet (pt. kendt som naturgaskvalitet), skal opstiller anmode om tilslutning til gassystemet. Evida eller Energinet træffer efter anmodning, afgørelse om tilslutningspunktet. Der vil herefter også blive indgået en tilslutningsaftale mellem ejeren af opgraderingsanlægget og infrastrukturselskabet. I tilslutningsaftalen fastsættes bl.a. krav til leveringskvalitet, mængdeforhold, finansielle forpligtelser ift. anlægsinvesteringer og driftsomkostninger mm.

REGLER

Naturgasforsyningsloven 

 

Ibrugtagning TRIN 4 - IBRUGTAGNING

Når et projekt, der kræver byggetilladelse, er etableret, skal ansøger (opstiller) færdigmelde byggeprojektet til kommunen via portalen Byg og Miljø. Ved færdigmeldingen indsendes dokumentation for det færdige byggeri. På baggrund af færdigmeldingen udsteder kommunen en ibrugtagningstilladelse til at tage det færdige byggeri i brug.

REGLER

Byggeloven 

Bygningsreglementet 

ANSØG

Byg og miljø  

VEJLEDNING

Om byggereglementet  og særligt vedr. VE-anlæg

Godkendelse efter forordningerne om animalske biprodukter

På biogasanlæg nedbrydes animalske produkter og biprodukter ved omdannelse til biogas og nedbrydningsaffaldet bringes ofte ud på landbrugsjord. Dette kræver en godkendelse efter forordningen om animalske biprodukter.

Inden idriftsættelse ansøges om en godkendelse hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen udfører et kontrolbesøg og kan udstede en midlertidig godkendelse, hvis anlægget opfylder alle krav til infrastruktur og udstyr med henblik på at sikre gennemførelse af de driftsmæssige procedurer i overensstemmelse med forordningerne om animalske biprodukter. Senest 3 måneder efter den betingede godkendelse, foretages et nyt kontrolbesøg, hvor der kan gives en fuld godkendelse, hvis anlægget opfylder øvrige krav, der er fastsat efter forordningerne om animalske biprodukter.

REGLER

Forordningen om animalske biprodukter nr. 1069/2009  

ANSØG

Blanket  til udfyldelse

VEJLEDNING

Fødevarestyrelsens hjemmeside 

 

Drift TRIN 5 - DRIFT OG NEDTAGNING

Afgasset biomasse

Biogasanlæg skal indberette leverancer af afsat afgasset biomasse samt modtaget kvælstof- og fosforholdig gødning. Dette skal gøres én gang årligt til Landbrugsstyrelsen.

VEJLEDNING

Gødning fra biogas- og forarbejdningsanlæg 

Nedtagning

Når biogasanlæg med en samlet installeret effekt på 10 MW eller derover ønskes nedtaget/skrottet, kræver det en godkendelse af Energistyrelsen. Der kan også være behov for aflysning af servitutter hos kommunen. Væsentlige ændringer i bestående anlæg kræver også tilladelse hos Energistyrelsen.

Ansøgeren skal betale for omkostningerne til myndighedsbehandling forbundet med en tilladelse til nedtagning.

Ofte vil det i byggetilladelsen eller lokalplan/landzonetilladelse være angivet som et vilkår, at anlæggene skal være nedtaget senest ét år efter endt drift. Hvis et anlæg skal nedtages eller nedrives og der blev givet en byggetilladelse ved etablering, skal der søges om tilladelse til nedrivning ved kommunen.

VEJLEDNING

Byggereglementet