Nødforordningen

Senest opdateret 3/7/2024

Forordning om fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi

EU har d. 22. december 2022 vedtaget Rådets forordning om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi. 

Den 19. december 2023 besluttede EU at forlænge og ændre visse af forordningens bestemmelser til d. 30. juni 2025. Af disse bestemmelser er følgende direkte gældende:

  • Artikel 1 og artikel 2, nr. 1), som bestemmer forordningens anvendelsesområde og beskriver definitionen af en tilladelsesproces. 
  • Artikel 3, stk. 2, som skal sikre, at medlemsstaterne prioriterer VE-projekter af væsentlig samfundsinteresse i planlægnings- og tilladelsesprocessen, dog med hensyn til artsbevarende foranstaltninger. 
  • Artikel 5, stk. 1 og artikel 8, som omhandler henholdsvis en tidsfrist på seks måneder for tilladelsesprocessen for repowering af VE-projekter beliggende i særlige områder til VE (i medfør af art. 6) og undtagelser til tidsplaner for repowering af kraftværker.

Herudover er en række valgfri bestemmelser i nødforordningen sat i kraft i dansk ret i medfør af udstedelsen af bekendtgørelse om fastsættelse af supplerende bestemmelser for anvendelse af visse dele af Rådets forordning (EU) 2022/2577 om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi og Rådets forordning (EU) 2024/223 om ændring af EU-forordning 2022/2577, og er gældende fra d. 1. juli 2024 til d. 30. juni 2025.

Bestemmelserne i nødforordningen, der sættes i anvendelse pr. 1. juli 2024, vedrører:

  • Artikel 3a, der bidrager til at simplificere myndigheders vurdering af ”alternative løsninger”, som også i dag er én af betingelserne for at fravige beskyttelsen i habitatdirektivet, fuglebeskyttelsesdirektivet og vandrammedirektivet. Artikel 3a giver endvidere mulighed for, at gennemføre kompensationsforanstaltninger sideløbende med gennemførelsen af projektet, når der fraviges fra habitatbeskyttelsen
  • Artikel 6, der giver mulighed for at undtage VE-projekter fra miljøkonsekvensvurdering og artsbeskyttelsesvurdering inden for særlige områder til VE, når visse betingelser er opfyldt.

Andre bestemmelser fra nødforordningen videreføres i VEIII-direktivet, som er implementeret i bekendtgørelse om kontaktpunkt, VE-tilladelsesprocessen og områder til fremme af VE, og som trådte i kraft 1. juli 2024. Læs mere om bekendtgørelsen her

Hjemmesiden opdateres hurtigst muligt vedrørende de nye regler fra nødforordningen og indtil videre henvises derfor til bekendtgørelsen, der kan findes på retsinformation.

Hvis I har spørgsmål 

Forordningen fra d. 22. december 2022 kan findes her.

Ændringen og forlængelsen af forordningen fra d. 19. december 2023 kan findes her

Bekendtgørelse om fastsættelse af supplerende bestemmelser for anvendelse af visse dele af nødforordningen kan findes her
 
Hvis I har spørgsmål angående nødforordningen generelt set eller angående etableringstilladelse eller væsentlige ændringer af bestående elproduktionsanlæg, er I velkomne til at ringe til Energistyrelsen på 33 92 67 00 / veprojekter@ens.dk.

Hvis I har spørgsmål angående miljøkonsekvensvurdering (VVM), natur- og miljøbeskyttelse samt miljøgodkendelse, er I velkomne til at ringe til Miljøstyrelsen på 72 54 40 00 / mst@mst.dk.

Hvis I har spørgsmål angående planloven er I velkomne til at kontakte Plan- og Landdistriktsstyrelsen  på planloven@plst.dk.